Rezumatul etapei
Activitățile din etapa a 2-a au avut în vedere ajustarea modelului dezvoltat în etapa anterioară și validarea acestuia.
În cadru activităților A2.1, pe baza ecuațiilor de conservare a masei și a energiei, a fost calculată exergia fiecărui flux de materii prime. În acest scop, s-au folosit tabele de echivalență a exergiei pentru materii prime. În acest fel, cu ajutorul bazei de date completate în etapa anterioară, au fost calculați coeficienții econometrici α și β definiți pe baza teoriei de calcul exergetic extins – EEA precum și exergia primară echivalentă a Muncii respectiv a efortului efectuat prin muncă (kJ/ora de muncă) și pentru Capital, respectiv a efortului efectuat pentru acumularea capitalului (kJ/RON). Astfel, s-a calculat amprenta exergetică (exergy footprint – EF) a țării precum și o serie de indicatori (definiți pe baza unor modele alternative) pentru a stabilli corelații dintre aceștia și EF.
Rezultatele au fost sintetizate în livrabilul 4 intitulat: Valorile de referință pentru calculul exergetic extins corespunzător forței de munca și de capital din România, coeficienții econometrici β și α; Amprenta exergetica și corelarea acesteia cu alți indicatori monetari, industriali, de mediu și sociali;
Cercetările derulate în cadrul activității A2.2 au avut ca scop explorarea unei abordări innovative din cadrul prezentului proiect. Astfel, au fost evaluate posibilitățile de a descompune sistemul național la nivelul celor 7 sectoare componente ale sistemului. S-au evaluat sursele de date, accesibilitatea la informații detaliate legate de bilanțurile de masă și de energie pentru fiecare sector și posibilitatea de a decela informațiile legate de fluxurile de muncă și de capital care au fost luate în considerație la nivelul sistemului național. Pe baza cercetărilor efectuate, s-a definit o etapă pilot pentru un subsistem al sectorului terțiar al sistemului de asigurare a utilităților de energie termică
Rezultatele acestei activități au fost sintetizate în livrabilul 6 intitulat: Simularea integrală a proceselor reprezentative (L3) și măsurile de îmbunătățire în proiectarea acestora și în livrabilul 7: Efectele calculate statistic asupra nivelulul L1 și L0 a îmbunătățirilor obținute pentru L4.
Cercetările derulate în cadrul activității A2.3 au avut ca scop compararea rezultatelor obținute la nivelul sistemului de la nivelul L0 cu rezultatele pentru Italia. Au fost derulate evaluări paralele asupra indicatorilor macroeconomici și de amprentă exergetică EF a României: o amprentă exergetică mai mica a unei țări pentru valori comparabile ale Produsului Intern Brut – PIB este caracteristică pentru un sistem national mai sustenabil.
Rezultatele acestei activități au fost reflectate în livrabilul 8 intitulat: Analiza comparativă a amprentei exergetice a României cu diferite țări de referință.
În cadru activității 2.4 a fost modelat sistemul de asigurare a utilităților de furnizare a energiei termice. Au fost derulate simulări care să permit fundamentarea unor modifcări structural care să conducă la modificări arhitecturale (care să pemită morfarea sistemului). Au fost analizate mai multe scenarii care să permită evaluarea rezilienței sistemului national românesc respectiv:
Rezultatele au fost sintetizate în livrabilul 9 intitulat: Reziliența sistemului național la diferite scenarii orientate către resurse sau către produsul final și în livrabilul 10 intitulat: Un ansamblu de simulări pentru procese și componente care vizează îmbunătățirea conectivității (proces) și a eficienței (componentă) prin scenarii operative modificate.
Director Proiect
Prof. univ. dr. ing Enrico SCIUBBA