Sari la conținut

Obiective

Proiectul EITRM-OUC a avut ca obiectiv principal sprijinirea participării colectivelor de cercetare din cadrul Universității Ovidius din Constanța la activitățile și proiectele derulate în cadrul Comunității pentru Inovare și Cunoaștere specializată în managementul durabil al materiilor prime și materialelor avansate -EIT Raw Materials, ca parte a Institutului European pentru Inovare și Tehnologie –EIT.

Proiectul a contribuit la consolidarea avantajelor competitive ale Universitații Ovidius din Constanța în vederea participării la proiecte sub egida EIT RawMaterials și a altor programe de cercetare, dezvoltare tehnologică și inovare din domeniu. În mod specific, dezvoltarea capacității de cercetare științifică din cadrul Institutului pentru Nanotehnologii și Surse Alternative de Energie s-a referit la domeniul materialelor avansate cu permeabilitate selectivă, materiale compozite pentru aplicații structurale complexe, multifuncționale, materiale strategice pentru celule de combustie și materiale pentru sisteme bio-electrochimice.

EIT RawMaterials reprezintă unul din cele 5 Comunitați de Inovare și Cunoaștere (KIC) din cadrul EIT specializată în managementul durabil al materiilor prime de la explorare, extracție, procesare, reciclare și substituție. Universitatea Ovidius din Constanța este prima universitate românească care face parte dintr-un consorțiu EIT. Acest consorțiu, coordonat de către Universitatea din Freiberg, își desfășoară activitatea în domeniul explorării, extracției, procesării, reciclării și substituției resurselor materiale. Reunind 116 universități de elită, institute de cercetare și întreprinderi fanion din Uniunea Europeană, consorțiul va asigura dezvoltarea a minim 40 de idei incubate, și 16 întreprinderi start-up, angajându-se să

formeze un număr de peste 1000 de absolvenți de masterat și doctorat în domeniul resurselor materiale.

Prin implementarea proiectului s-a urmărit consolidarea capacității de valorificare a rezultatelor activităților de CDI prin promovarea antreprenoriatului în domeniul eco-nanotehnologiilor și materialelor avansate. În acest sens, în echipele de cercetare au fost implicați studenți de masterat și doctorat.

S-a realizat consolidarea resursei umane disponibile în cadrul UOC în ceea ce privește competențele și cunostințele necesare în vederea inițierii de parteneriate cu membrii din cadrul KIC pentru pregatirea de propuneri de proiecte competitive. Pregătirea resursei umane, în ceea ce priveste specializarea și profesionalizarea în utilizarea aparaturii de laborator și a instrumentelor de investigație pentru activități CDI a fost concepută într-o relație strictă cu atingerea performanțelor definite în cadrul planului de activități.

Un obiectiv specific al proiectului l-a reprezentat întărirea capacității de cooperare a UOC cu întreprinderile și institutele de cercetare specializate în explorarea, exploatarea, procesarea și reciclarea materiilor prime și a materialelor din țara noastră, în vederea reprezentării și promovării intereselor acestora în cadrul EIT RawMaterials.